Delen is het nieuwe hebben

Spanje. San Francisco. Uit mijn printer rollen gratis vliegtickets. Anderen deelden en dus had ik ze opeens. Zoals ook hier en nu in de zon aan de Franse kust. Een dierbare vriend deelt zijn huis vol kunst, zijn zwembad, en zelfs zijn masseuse. Mijn kinderen reageren niet eens meer verbaasd. ‘Je bent gewoon goed in vakanties aantrekken mam.’ ‘Delen is het nieuwe hebben’ Ik luister naar mijn eigen woorden op de Kuipershaven: wat je uitstraalt, bepaalt veel van wat er in je leven gebeurt. Al die vakanties? Zie ik er zo beroerd uit? De kadootjes zijn lief verpakt in ‘even tijd en aandacht voor jezelf’.

Een licht ongemakkelijk gevoel soms. Ontvangen is een kunst. Gelukkig leer ik snel. Zo pragmatisch ben ik dan ook wel weer. Ik geniet. Hier in het Franse huis vallen al die vakanties op hun plek. Hoe goed is het om even los te zijn van de routines van mijn werk, hoe heerlijk zijn plekken met veel ruimte en overvloed. In dit huis hangt de ziel van de bewoner: een non-conformist pur sang vol scheppingskracht. Intussen snap ik wat ik uitzend. Deze vakanties laten me genieten van overvloed en raken aan mijn verlangen naar ruimer, vrijer denken en creëren. Mijn dromen ’s nachts vertellen me altijd welke energie er op een plek hangt. Dit huis zorgt voor dromen vol daadkracht en na een uurtje bij het zwembad wil ik dat er weer iets uit mijn handen komt.

Weten wat je verlangt, is essentieel om het leven te leiden dat je wilt. Verlangen brengt je in beweging. Vaak onderdrukken we verlangens omdat ze het gevoel van gemis oproepen. Of omdat we bang zijn om dromen werkelijkheid te laten worden. ‘Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.’ (Elsschot).

De basisvraag is steeds: wat brengt de vervulling van je wens je? Focus op het gevoel alsof je droom realiteit is. Hoe voel je je als je meer inkomsten of werk hebt, een (andere) relatie of baan? Voed dat gevoel in jezelf, maak het groter en herken de essentie ervan. Daar in de kern van je verlangen vind je je afstemmingspunt om aan te trekken wat je wilt. Wat zou je anders doen als je verlangen is vervuld? En wat weerhoudt je om dat dan nu al meteen te doen? Heb je om je anders te gedragen en dat gevoel te krijgen echt meer van iets nodig, of een ander? Wachten kan, jezelf resetten ook.

Je kunt besluiten als je weinig van iets hebt, het voor jezelf te houden. Maar dan kies je voor benauwdheid, voor inperking. Je krijgt te weinig aandacht en waardering en geeft het daarom ook een ander niet? Je wilt je geld niet uitgeven en zeker niet aan een ander? Als je besluit niet te geven wat je wel hebt, blokkeer je bewegingen in je leven. Je maakt het moeizaam. Je verpietert. Je kunt je rijk voelen en zo in het leven staan. Ook naar anderen. Focus op wat er wel is in je leven. Sta stil bij waar je dankbaar voor bent en je voelt je meteen blijer.

Als je focust op gemis, ervaar je tekorten, leegte en zend je dat ook uit. Onbewust geef je de ander het signaal zich verantwoordelijk te voelen voor jouw gevoel van welbevinden, jouw geluk. Je omgeving voelt dat feilloos aan en bedankt voor die eer. Opnieuw voel je je afgewezen. Moet een partner er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij je gezien en gewaardeerd voelt? Teleurstellingen gegarandeerd. Als je je gevoel van eigenwaarde afhankelijk maakt van een ander blijf je worstelen met het gevoel dat je jezelf niet voldoende waardeert. Waarschijnlijk verlang je als ieder ander dat er van je gehouden wordt en je uitdaging is na te gaan welke beperkingen er in je denken zijn om dat te voelen en ervaren. Of je nu single bent of een relatie hebt. Zoek steeds een niveau onder je concrete verlangen. Zoek je zekerheid, vrijheid, plezier? Kijk naar de zekerheden die er wel zijn. Voel de vrijheid die er wel is. Maak plezier. Je ontdekt hoe je tot je verrassing er meer van aantrekt omdat positieve mensen situaties anders labelen en zo ook positieve ervaringen aantrekken. Je straalt iets compleet anders uit.

Weten wat je wilt hebben, is één. Maar weet je ook wat je wilt en kunt geven? Wie laat je delen in jouw overvloed? Geef je aandacht? Ben je attent? Weet je hoe je een ander blij kunt maken? Zorgvuldig een kaartje of kadootje kiezen, je talenten delen, iets uitlenen. Hoe blij word ik altijd van de vrienden die regelmatig voor me koken. ‘Schuif je weer aan’? Of van die attente cliënt die laatst als afsluiting een heerlijke lunch op de Kuipershaven uit haar tas toverde. Je hoeft niet rijk te zijn om je rijk te gedragen.

Als je vindt dat je zelf veel te kort komt, geef dan veel. Je stapt in de stroom van geven en ontvangen. Niets gaat verloren in het universum en je zet er een beweging mee in gang. Soms zal een ander het niet herkennen of op waarde schatten, maar uit onverwachte hoek stroomt het weer naar jou toe. Leef royaal en ontdek hoe blij je zelf van geven wordt. En als er dan opeens veel gevers en delers in jouw leven zijn en je je wat ongemakkelijk voelt, leer dan ontvangen. Ik spreek uit ervaring: ook dat is héél fijn.