Fluisterpaard

Mijn coach gaapt verveeld. Loopt weg als ik niet duidelijk ben. En bijt. Mijn coach is professioneel paard. Voor zijn werk dus. Een fluisterpaard. Mijn hartslag versnelt als mijn coach in de wei direct op me afloopt. Zijn hoofd in mijn nek stopt en in mijn haar hapt. Paarden spiegelen feilloos wat je uitzendt. Een paard liegt niet, veinst niet, geeft direct terug wat het aanvoelt. Aan de rand van het graslandje mijn tolk: de begeleidende paardencoach. Het is geen alledaagse ervaring als een paard je ‘vertelt’ dat je zorg en rust nodig hebt. Goede timing van dat paard want ik ging de volgende dag met vakantie.

Verrassend. Na dat uur denk ik zelfs even dat er ergens een paardenmeisje in me schuilt. Tot ik vrienden vol passie hoor praten over de geur, het zweet, de beweging van paarden, de sensualiteit van paardrijden. Ik zwijg. Ik heb een paard geaaid. Meer niet. Maar dat een bewuste verbinding met een dier zo’n scala aan directe reacties  kan oproepen, is nieuw voor me. Van stokstijf met afgewend hoofd staan als ik tevergeefs leiding probeer te geven, tot soepel en natuurlijk met mij meelopen als ik mezelf licht voel.  Heel beeldend.

Misschien hoef je de wei helemaal niet in. Heb je thuis zelf ook een ‘paard’.  Een partner of kind dat met zijn of haar gedrag laat zien hoe jij je gedraagt. Die je vrolijk en uitnodigend tegemoet komt. Of die geeuwt en veelbetekenend wegloopt. Of ben je zelf een halsstarrig paard dat zijn mond niet open doet? Een bijterige chagrijnige knol. Non-verbale communicatie op zijn valst. Leuk voor de sfeer.

Je omgeving spiegelt je. Of wat je uitstraalt wenselijk is, maken reacties duidelijk. Open mensen nodigen anderen uit tot openheid. Een gesloten houding weert af. Innerlijke kracht uitstralen bedreigt een ander niet. Dominantie of ego-gedrag wel. De kracht van zachtheid maakt je toegankelijker dan powerplay en poeha. Mijn paard maakt er geen woorden aan vuil. We staan samen in de wei. Mijn hand op zijn flank, een aai, we verbinden. Rust. Verbonden met de aarde.

Iedereen zo maar aaien geeft gedoe. Maar – paard of niet – een zuivere aanraking is een mooie manier van contact. Door iemand aan te raken kun je je intentie overbrengen. Fijn dat je er bent. Plezier delen. Houden van. Bemoedigen. Troosten. Jammer dat we geleerd hebben bij aanraken op onze hoede zijn. We voorzichtig zijn met nabijheid uit angst grenzen te overschrijden. Ik geloof in de kracht van woorden. Maar ook je lichaam spreekt een woordje mee.  Je houding, je handen, je gezicht, je ogen geven een gevoelswaarde aan wat je zegt. Dat gevoel is wat je werkelijk overbrengt.

Hoe sensitiever je bent hoe meer je ‘de code’ van een lichaam als vanzelf leest. Een rijk domein. Van het zien van het weigeren van oogcontact tot het veranderen van de richting en kracht van de subtiele energie rond iemand. Hoe beter je jezelf kent en accepteert, en hoe natuurlijker je je lichaam ervaart, hoe vanzelfsprekender je lichaam ook communiceert. Als je lichaamstaal leest, weet je ook in een flits of je gehoor kunt geven aan je impuls de ander aan te raken. Als die intuïtie aan één van beide kanten ontbreekt,  krijg je ongemakkelijke situaties.

Natuurlijk zijn er technieken die je kunt leren. Een cursus non-verbale communicatie kan nooit kwaad om je bewust te worden hoe het werkt. De taal van je lichaam. Hoe (on)toegankelijk je over komt. Hoe je de stemming of sfeer beïnvloedt met je houding. Hoe weinig of veel je aanraakt of uitnodigt daartoe. Om trucjes te doorzien waarmee een boven- en onderrol ontstaat. Te ontdekken hoe je bewust gespiegeld wordt in lichaamshouding als je een potentiele koper bent of ‘subtiel’ wordt versierd. Bij handen schudden zien hoe een hand licht naar boven wordt gedraaid, een hand op een schouder wordt gelegd, een stapje naar voren wordt gedaan. Een wereld te ontdekken. Maar de bottom line blijft of je jezelf durft te laten zien. Zeker of niet. Onhandig of niet. Aangeleerde trucjes betekenen niets. Fake. Een maskerade. Nou daar hoef je bij mijn paard dus echt niet mee aan te komen. Dat hinnikt je glashard uit.

 

Meer over paardencoaching: www.wijdz.nl