Love me tender

‘Just needs some TLC’. In de ‘verliefde’ ogen van de autoliefhebber op televisie is het oude barrel al een gepimpte mooie klassieker. Tender Loving Care. Je krijgt het voor niks en je kunt het ook zo weggeven. TLC: hét tovermiddel om oude glorie te herstellen. En tegen de effecten van verwaarlozing.

TLC is ook een beproefd recept voor jezelf en relaties. Liefdevolle aandacht als basis in je leven. Single of samen. Waar je aandacht is, stroomt je energie. Als je voor jezelf zorgt, straal je zelfbewustzijn uit. En dat trekt aan. Als je heel intuïtief bent, kun je wellicht waarnemen waar het in je lichaam stroomt. Draden en lijnen van licht die je verhaal vertellen en ook jou en de ander verbinden. Fysieke aantrekkingskracht is zichtbaar bij je tweede chakra, in je onderbuik. De focus op lust, fysiek plezier en genieten. Je lichaam reageert op de lach, de geur of de stem van een ander. Terwijl jij je nog afvraagt of iemand je type is, heeft je lijf de verbinding al tot stand gebracht. Als je er voor openstaat, overvalt dat gevoel je regelmatig.

Als je beiden vanuit je hartchakra verbindt, is er ‘de klik’. Feest van herkenning. Mr. Right en Mrs. Perfect. Als een open hart natuurlijk voor je is, stap je niet snel in een relatie waarin de ander zich afsluit. Omdat je de waarde ervan kent en ook jezelf niet tekort wilt doen. Je openstellen en verbinden is spannend. ‘Het is helemaal niet zoals in de film’, snikte mijn puberdochter ooit. Liefde maakt kwetsbaar. Maar als je de moed hebt je op hartsniveau te verbinden, kom je in de categorie romantiek en levensgeluk. Je houdt én van jezelf én van een ander. Je krijgt het niet snel over je hart om uit die relatie te stappen. Het is letterlijk hartverscheurend als dat wel gebeurt. De beschadigingen zijn zichtbaar in het energieveld. TLC voor jezelf dus voordat je je radar weer aanzet of inlogt op de datingsite.

Relaties vervullen behoeftes. Ben je onvoldoende aangeraakt, gehoord en gezien, dan is die aandacht al voldoende om te denken dat je de liefde van je leven hebt gevonden. Was seksualiteit een non-issue thuis, dan is de ontdekking ervan een bron van levenslust. Dus als iemand die opent, dan lijkt het opnieuw of alles klopt. Zelfbewuste mensen realiseren zich dat ze zelf hun leven vormgeven en maken de vervulling van hun verlangens niet afhankelijk van een ander. Ze zijn kritischer in het aangaan van een verbinding. Soms is dat eenzaam als iedereen om je heen een partner heeft en je in de ogen van anderen dus iets tekortkomt. Maar het scheelt ook heel wat gedoe later in een relatie.

Wat de aard van je verbinding ook is, het wordt ‘tricky’ als de ander je gevoel van eigenwaarde bepaalt. Als je de ander nodig hebt om van jezelf te houden. Je in dat verlangen naar bevestiging je eigen wereld verwaarloost. Wat is van jou? Wat neem je klakkeloos over? Wie ben je zonder partner? Je teveel richten op een ander en jezelf verliezen heeft al veel relaties de kop gekost omdat het benauwt. De soepele verbindende lijnen van licht van het begin raken verstrengeld. Blijken later een sterke trigger om uit een relatie te breken. Met het diepe verdriet van degene die in de steek gelaten wordt. En de bevrijding van de ander die weer adem kan halen en die ook niet snapt dat iets wat zo goed begon, zo eindigt.

Als je geboeid raakt door iemand die niet aan ‘je specificaties’ voldoet, speelt er vaak iets op een dieper niveau. De manier waarop iemand in het leven staat, trekt je aan. Het gemak waarmee je opeens over jezelf kunt praten. Je herkent of deelt werelden. Valt voor een uitstraling. ‘Meant to be’, zeggen ook niet-spirituele types. Je wordt geraakt in wie je bent. Het licht van de ander dringt diep in je door. Een bijzonder gevoel dat door de intensiteit ervan soms ook verwart. De ander herkent je en haalt het beste in je naar boven. Geluk, toeval? Met wie jij bent en wat jij uitstraalt heb je die ander in elk geval aangetrokken. Met alle behoeftes over en weer.

Je ontwikkelt je en verandert. Dat betekent ook dat wat je in een partner zoekt, verandert. Als je onvoldoende helder maakt wat je nodig hebt in de relatie, of de ander het je ook werkelijk niet kan bieden, verbreek je onderweg soms ongemerkt de verbinding. En als je jezelf steeds meer kwijt raakt, misschien zelfs fysieke klachten krijgt, lukt ervoor vechten niet meer. Dan betaal je onvermijdelijk de hoge prijs van verdriet en pijn om weer vrij te worden en jezelf te herontdekken. Dan is wat was voorbij. Helpen goede herinneringen niet meer. En daardoor kan het ook zo zijn dat het op enig moment voorbij is. Dat ook dat ‘meant to be’ was.

Maar als je je intens verbonden hebt met de ander, je samen nog kunt lachen, geschiedenis hebt geschreven, dan is dat een heel sterke band. Met de nodige aandacht houdt zo’n relatie ook stand in roerige tijden. Een ‘derde’ moet van hoge huize komen om zoiets te verbreken. Soms is het eerst pragmatisch. In een dergelijke relatie blijven is behoorlijk comfortabel. Je erkent wat er wél is en dat scheelt een hoop gedoe. Je kinderen leren het begrip co-ouderschap niet en je huis hoeft niet in de verkoop. En de tijd doet zijn werk. Je ontdekt weer waarom je ooit klikte.

Relaties starten meestal leuk. Met roze brillen op. Of het leven samen lichter is en of je gelukkig bent, bepaal je zelf. Kijk in de spiegel en zorg dat je een leuk iemand ziet. En herinner je hoe je startte. Vast niet met een eisenpakket en onderhandelingen. Als er al een wondermiddel is voor een succesvolle relatie, dan is dat aandacht voor wat goed is voor de ander. En die dat dan ook zelf laten bepalen. Over en weer. Het maakt de vraag ‘Maar ik dan?‘ overbodig. Onder een foto uit mijn roze brillentijd schreef ik verliefd ‘Choose your love and love your choice’. In iPhoto zie ik nu de sporen van de tijd. Maar ook die van tender loving care. Ik ben er fan van.