Je wereld op zijn kop

Even opwinden. Een paar achterwaartse salto’s, maar altijd een mooie landing op zijn pootjes. Ik schiet elke keer weer in de lach als ik hem zie. Mijn roze mini-kangoeroe. Gekregen van een cliënt ‘omdat je mijn wereld soms op zijn kop zet’. Maar gelukkig landt ook zij steeds weer met beide benen op de grond.

Je manier van kijken bepaalt hoe je jezelf en het leven ervaart. Je ideeën over wat je waarneemt of meemaakt creëren je werkelijkheid. Sneeuw die de wereld oplicht en verstilt of files veroorzaakt. Een partner die rustig is of saai. Het leven dat je overvalt of verrast door een onverwachte wending. Waarschijnlijk herken je beide reacties. Je gedachten kies je zelf. Elke gebeurtenis in je leven duid je vanuit je eigen referentiekader, vanuit je eigen overtuigingen. En het is niet altijd even makkelijk om vaste gedachten over de wereld en over onszelf los te laten. Je bent voorspelbaarder dan je denkt.

Je creëert patronen in je leven die je gevoed door je eigen overtuigingen voortdurend bevestigt. Je spreekt de taal van groepen waar je deel van uitmaakt. En je verdedigt de keuzes waarmee je je eigen leven vorm geeft. En vaak oordelen we bewust of onbewust over de keuzes die anderen maken. Als dat om wezenlijke zaken gaat, je normen en waarden ter discussie staan, kan dat zinvol zijn. Maar misschien schiet je in je standaardreactie zonder je dat te realiseren. Ben je van de sombere scenario’s en bederf je daarmee je eigen plezier en dat van anderen? Lopen er op jouw weg altijd beren? Of schijnt er altijd weer de zon? Zie je wat er wel is? Leef je in het hier en nu?

Als de werkelijkheid die we voor ons zelf hebben bedacht klopt, gaat het goed met ons. Op Facebook heeft vrijwel iedereen ‘een geweldig leven’. Als dat plaatje ook in het echt klopt en alles volgens plan verloopt, is een positieve instelling niet zo moeilijk. Maar als het regent op die fantastisch bedoelde vakantie? Die leuke baan op de tocht staat? Je partner helemaal niet zo gezellig is als de vrienden weg zijn? Hoe reageer je op scenario’s die niet in je script stonden?

Ook dan heb je reflexen. Je zoekt een verklaring buiten jezelf. Of ziet het als bewijs dat je zelf tekortschiet. Erken het gevoel als je je baan verliest, je partner vertrekt of als je een nare diagnose krijgt. Maar bedenk ook hoe je je wilt opstellen, hoe je wilt kijken. Ben je een machteloos slachtoffer dat onrecht wordt aangedaan? Ga je klagen? Of erken je verdriet, zorg, maar focus je op kracht in je? Het leven doet een appèl op je flexibiliteit, veerkracht en vertrouwen in jezelf.

De wereld barst van de versies op de werkelijkheid. Sta je somber en negatief in het leven, dan luistert je omgeving even, maar trekt zich dan strategisch terug. Daar wordt een mens niet vrolijk van. Met een positieve instelling licht je ook een ander op. Je uitstraling is prettig. Je frequentie van je energieveld ligt hoog en daardoor trek je mensen en gebeurtenissen aan die ook hoog trillen. Positieve mensen hebben niet meer geluk. Ze zijn beter in staat om een situatie positief te duiden en zo positieve situaties aan te trekken. Geen zwarte draken, maar roze kangoeroes. Ze kijken anders. En dat gaat niet altijd vanzelf. Dat moet je bewust doen. Je eigen wereld met andere ogen bekijken.

Mijn kleine roze kangoeroetje helpt mij daarbij. Een doodgewoon plastic speeltje. Maar ik zie een ‘vrolijk-makertje’ dat me aan het lachen maakt. En dat is naast alle wijsheid van het universum waar ik me op richt, iets wat ik goed kan gebruiken. Even mijn wereld op zijn kop: ik hoef niet altijd serieus te zijn.